Sıfır Atık Nedir?

Sıfır Atık entegre atık yönetimi içerisinde atık oluşumunun önlenmesi ve kaynağında atıkların türlerine göre ayrılmasıyla toplamdaki atık oluşumunun sıfıra indirilmesini ifade eden bir terimdir.
 
Sıfır Atık dediğimizde öncelikle belediye atığı olarak da isimlendirdiğimiz evlerden, ofislerden, okullardan ve alışveriş merkezleri gibi yerlerden çıkan atıklardan bahsedilmektedir. Bu atıklar türlerine göre genellikle plastik, cam, metal, kağıt ve organik gibi geri dönüşebilen ve geri dönüşemeyen atıklar dediğimiz atıklardan oluşmaktadır. 
 
Sıfır Atık kavramı atıkların oluşumunun engellenmesi veya kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırılması prensibine dayanır. Bunun çevresel ve ekonomik boyutlu iki kazancı vardır. 
 
Çevresel olarak incelendiğinde doğal kaynakların korunması, daha az enerji tüketilmesi, daha az emisyon oluşumu ile iklim değişikliği mücadeleye destek vermesi ve atık konumdaki malzemenin toprak ve denizlere karışmasının engellenmesi gibi çevresel konuda birçok önemli kazançlar sunmaktadır.
 
Ekonomik olarak incelendiğinde ise geri dönüşüm ile kazanılan her cam, plastik, metal, kağıt ve organik malzeme döngüsel ekonomiye katılmakta ve bir ürünü sıfırdan üretmeye kıyasla katma değeri çok daha yüksek ürünlere dönüşe bilmektedir. Aynı şekilde organik ürünlerde kompost yapılarak toprağa geri kazandırılabilmektedir.